Dag 18 (10 oktober) - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Richard - WaarBenJij.nu Dag 18 (10 oktober) - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Richard - WaarBenJij.nu

Dag 18 (10 oktober)

Door: rtbg

Blijf op de hoogte en volg Richard

12 Oktober 2010 | Laos, Vientiane

Met de bus van Vientiane naar Ban Khong Lor

Na een 'American Breakfast' in de tuin van het hotel stappen we weer met z'n allen in de bus. We hebben weer een reisdag vandaag. We verlaten Vientiane en rijden verder naar het zuiden van Laos, naar Ban Khong Lor. Vanaf vandaag hebben we ook weer een nieuwe gids; Mister Pan. Hij zal ons de laatste dagen in Laos begeleiden. Hij houdt graag alles in de hand en komt daardoor als een soort van schoolmeester over. You've 20 minutes and then we leave. En wie is er vervolgens als laatste bij de bus: Mister Pan.

Na een klein uurtje stoppen we bij een tempel, Wat Pha Baat. Deze Wat heeft twee bijzonderheden: een hoge massief stenen toren, die op dit moment in de 'steigers' staat. De steiger bestaat uit allemaal houten palen die door middel van touwen met elkaar verbonden zijn. Je moet wel een heel goede levensverzekering hebben wil je daar naar boven. De andere bijzonderheid is (weer) een voetafdruk van boeddha. Het formaat komt aardig overeen met die in Luang Prabang. In dit geval is hij wel in het 'goud' gegoten. Verder zijn er op het tempelcomplex veel jonge monnikken bezig met restauratiewerkzaamheden van de Wat. Ze kijken wat onwennig als ze ineens meerdere camera's op zich gericht zien. Ook staat er nog een tempel met een grote liggende boeddha.

Een minuut of twintig zitten we weer in de bus en rijden we verder. Vandaag voor de verandering eens een redelijke weg, waardoor we sneller opschieten dan de vorige dagen. We stoppen even na twaalf uur bij een restaurantje (Laoiaanse stijl) in een klein dorpje. We gaan bijna allemaal voor de fried rice with chicken, alleen de chicken was op. En dat in een land waar ze volgens mij de grootste kippendichtheid van de wereld hebben. De keuze wordt varken of groente. Ik ga voor het varken. En hij smaakt prima! Daarna weer allemaal de bus in voor het vervolg van de reis.

We rijden nu weer goed de bergen in. Lekker steile en slingerende wegen. Een uurtje of twee later hebben we weer een stop. We zijn inmiddels het Kalksteengebergte van Laos ingereden. Grote spitse bergen met grote rotsformaties en veel dichte begroeide bossen. Op een mooi uitkijkpunt staat een houten hut, van waaruit je een mooi uitzicht over de wijde omgeving hebt. Vervolgens nog een rit van 1,5 uur voordat we onze eindbestemming van deze dag bereien: Ban Khong Lor.

Via een lange weg tussen de reisvelden door bereiken we rond vier uur ons Guest house even buiten Ban Khong Lor. Het is een redelijk nieuw Guest house, alleen de afwerking is in Laotiaanse stijl gedaan. Op de kamer staan geen bedden, maar liggen matrassen op de grond, het lampje op het nachtkast is een klein plastic beertje. Douchen kan prima, maar de kop hangt wel boven het toilet. Wellicht om tijd te besparen 's ochtends...

Na een klein beetje opfrissen lopen we met z'n allen apart naar het dorp, ongeveer 1 km verderop. De vrouwen en een enkele man zijn druk aan het werk op de rijstvelden. De rijstoogst is inmiddels begonnen. In het dorp zelf lopen met name alleen kinderen rond. Altijd leuk om nog wat meer foto's van kinderen te schieten. Aangezien het weer een warme klamme dag is hou ik het snel voor gezien en ga ik terug naar ons verblijf. Even lekker onderuit op de kamer voor de blower.

Die avond hebben we een heerlijk diner buiten achter het Guest house. Natuurlijk veel rijst, ei, kip en varken. Maar het smaakte prima. Ook de bediening is prima, alleen wat erg 'onderdanig'. Rond half negen ga ik naar de kamer, speel nog even een leveltje 'Cradle of Egypt' en ga lekker slapen.

Morgen staat er weer een leuke / spannendenactiviteit op het programma. We gaan met slowboats een 'onderaardse' rivier op. Een tocht van bijna 7 km dwars door een berg even buiten Ban Khong Lor.